Dobry, ale trudny rok dla producentów żywności
Rolnicy, przetwórcy i eksporterzy produktów rolno-spożywczych mają powody do zadowolenia. Uważają oni, że pomimo licznych problemów był to udany rok. Wzrost eksportu żywności o 6-7 procent jaki przewidywano w styczniu 2015 roku może mieć przełożenie na kolejne lata.
Sporym problemem były dla Polski znaczące spadki cen na unijnych rynkach. W pierwszych trzech kwartałach wykazano wzrost eksportu o 7 procent. Wartość eksportu żywności w 2014 roku wynosiła 22 miliardy złotych, wiele wskazuje na to, że będzie jeszcze lepiej.
Niepokój budzi malejący eksport wieprzowiny i produktów mlecznych. Zdaniem ekspertów nowy rok może przynieść większą konkurencyjność polskich producentów. Wszystko za sprawą wsparcia i dopłat do eksportu.
Ciężko to będzie jak zacznie być powszechna żywność z „próbówki”. Już pierwsze mięso zostało wyhodowane w taki sposób, więc to kwestia czasu.
Całe szczęście nikt normalny, z wyjątkiem liberalnych amerykanów, nie będzie tego jadł.
a co jest złego w liberalnym podejściu?!